Οι Βιοκαλλιεργητές ζητούν δύο ξεχωριστούς φορείς αυτοδιαχείρισης στις αγορές παραγωγών, μια για βιολογικές και μια για συμβατικές

Οι Βιοκαλλιεργητές ζητούν δύο ξεχωριστούς φορείς αυτοδιαχείρισης στις αγορές παραγωγών, μια για βιολογικές και μια για συμβατικές

Οι Βιοκαλλιεργητές ζητούν δύο ξεχωριστούς φορείς αυτοδιαχείρισης στις αγορές παραγωγών, μια για βιολογικές και μια για συμβατικές

Συνάντηση με το Προεδρείο του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών των Αγορών Βιολογικών Αττικής είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάρκος Μπόλαρης. Συμμετείχαν η Αντιπρόεδρος κα Ιωάννα Βόλη, η Γραμματέας κα Μαρία Μπαζίμα και το μέλος του Δ.Σ Θεόδωρος Αρβανίτης. Στη συνάντηση, συμμετείχε και ο Πρόεδρος των Βιοκαλλιεργητών Ηλείας Α. Βαρώτσος. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάιστρος Καραμπάσης, πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών, «η σχετική ΚΥΑ αφορά τις αγορές παραγωγών (farmers market). Εμείς ζητάμε να υπάρξουν δύο ξεχωριστοί φορείς αυτοδιαχείρισης των αγορών παραγωγών, μια για βιολογικές και μια για συμβατικές».

Και προσθέτει: «δεν θέλουμε να εμπλέκονται οι παραγωγοί συμβατικών προϊόντων στις αποφάσεις που θα παίρνονται για τις αγορές βιολογικών. Η σχετική ΚΥΑ προβλέπει έναν αυτοδιαχειριζόμενο φορέα με δύο διακριτές διαχειριστικές συνελεύσεις. Αλλά η διαχειριστική επιτροπή που θα εκτελεί τις αποφάσεις των συνελεύσεων θα είναι μια και εκεί υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν την πλειοψηφία οι παραγωγοί συμβατικών προϊόντων».

Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Αρβανίτης τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αν και έχει ψηφιστεί ο νόμος περιμένουμε την σχετική ΚΥΑ για να εφαρμοστεί. Από την συνάντηση στο ΥπΑΑΤ φάνηκε ότι υπάρχει βούληση από τον κ. Μπόλαρη να προχωρήσουν οι αγορές παραγωγών (farmers market). Υπάρχει όμως πολύ γραφειοκρατία και όλα δείχνουν ότι δεν θέλουν να απλοποιήσουν τις διαδικασίες. Θα επαναληφθούν οι συναντήσεις και περιμένουμε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».

Κατά την συνάντηση με τον κ. Μπόλαρη οι Βιοκαλλιεργητές εστίασαν τις προτάσεις τους στο συζητούμενο σχέδιο της ΚΥΑ, για την λειτουργία των αγορών βιολογικών προϊόντων. Υπογράμμισαν την αναγκαιότητα ύπαρξης δύο διακριτών αυτοδιαχειριζόμενων φορέων, δηλαδή έναν φορέα αυτοδιαχείρισης των αγορών Βιοκαλλιεργητών και αντιστοίχως έναν για τις αγορές συμβατικών προϊόντων.

Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αττικής, υποστηρίζει ως αρμόδιος φορέας ελέγχου των βιολογικών αγορών, πρέπει να οριστεί η αρμόδια διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου, υπηρεσία που έχει εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του ισχυρότερου φορέα Βιοκαλλιεργητών της χώρας για την συνεργασία, σημείωσε ότι οι προτάσεις που κατατίθενται είναι στην σωστή κατεύθυνση και συζητούνται μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.

Εν κατακλείδι, αναφέρθηκε στην ανάγκη καθημερινής συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου, Περιφερειακών Υπηρεσιών και Βιοκαλλιεργητών, για την στήριξη και αύξηση της Βιοκαλλιέργειας.

Υπογράμμισε την προτεραιότητα αύξησης των Βιολογικών Προϊόντων, τονίζοντας ότι τα ελληνικά ποιοτικά βιολογικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, επιτυγχάνουν στις διεθνείς αγορές τις βέλτιστες τιμές.

Το γεγονός όμως, ότι σε βιολογικά κηπευτικά είμαστε ελλειμματικοί ως χώρα και εισάγουμε από ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει το εύρος των δυνατοτήτων και την πρόκληση για νέους Βιοκαλλιεργητές στην πατρίδα μας και μάλιστα, όπου δεν λειτουργούν σε ένα πεδίο ρυθμισμένες, αυτοδιαχειριζόμενες, αγορές βιολογικών προϊόντων.

πηγή: ΑγρόΤυπος, 20 Σεπτεμβρίου 2016

No comments.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *