Ελένη και Χάρης Κοκαράκης: Γλυκά πεπόνια απ’ τη νότια Κρήτη

Ελένη και Χάρης Κοκαράκης: Γλυκά πεπόνια απ’ τη νότια Κρήτη

Ελένη και Χάρης Κοκαράκης: Γλυκά πεπόνια απ’ τη νότια Κρήτη

Ο κ. Κοκαράκης καλλιεργεί βιολογικά φρούτα και κηπευτικά στο θερμό κλίμα της νότιας Κρήτης κι η αγορά μοσχοβολά καλοκαίρι μες στην άνοιξη.

Η ευωδιά από τα πεπόνια με καθήλωσε μπροστά στον πάγκο του κ. Χάρη Κοκαράκη. Αρμυρή η τιμή τους, αλλά ολόγλυκια η γεύση και απίθανο το άρωμά τους, αν και θερμοκηπίου. «Παρεξηγημένο το θερμοκήπιο», ισχυρίζεται ο ίδιος, «αφού προφυλάσσει από βροχές, δυνατό ήλιο, αρρώστιες, μικρόβια, μόλυνση».

Θα τον βρείτε στις βιολογικές αγορές: Δευτέρα Κηφισιά, Τρίτη Π. Ψυχικό, Τετάρτη Ηλιούπολη, Πέμπτη Φάληρο, Παρασκευή Χολαργός, Σάββατο Βούλα

Θα τον βρείτε στις βιολογικές αγορές: Δευτέρα Κηφισιά, Τρίτη Π. Ψυχικό, Τετάρτη Ηλιούπολη, Πέμπτη Φάληρο, Παρασκευή Χολαργός, Σάββατο Βούλα.

«Κάνουμε τεράστιο αγώνα για να φέρνουμε καθαρά προϊόντα» και «γίνονται δειγματοληψίες σε όλους τους παραγωγούς των βιολογικών αγορών, αρκετά τακτικά, για να διασφαλίζεται η αξιοπιστία τους». Ο κύριος Κοκαράκης, πρωτοπόρος των βιολογικών αγορών, πιστοποιήθηκε από την Bio Hellas πριν από 24 χρόνια και μάλιστα τότε έστελνε όλη την παραγωγή του στη Γερμανία, αφού «στην Ελλάδα δεν τα ξέρανε τα βιολογικά». Ηδη από το 1965, παιδί ακόμα, βοηθούσε τον πατέρα του στα οικογενειακά κτήματα στο Κλήμα, κοντά στα Μάταλα του Ηρακλείου, παράγοντας από πάντα, μόνο με κοπριές και χωρίς φάρμακα, θερινά γλυκά κηπευτικά: ντομάτες Ελπίδα και ντοματίνια Lobello, αγγουράκια αρωματικά, μελιτζάνες φλάσκες, πιπεριές τύπου Φλωρίνης και δυο λογιών μοσχοβολιστές πιπεριές πράσινες.

Εκτός από εξαιρετικά πεπόνια, καλλιεργεί και πρώιμα καρπούζια σε 6 συνολικά στρέμματα γης, σε υψόμετρο 150 μ. και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Με τα πρώτα βιολογικά πεπόνια είναι αυτός που φέρνει το καλοκαίρι στην αγορά, αλλά είναι κι ο πρώτος που θα πάει διακοπές, στα τέλη του Ιούνη, αφού οι ασφυκτικές ζέστες της νότιας Κρήτης δεν ευνοούν την καλλιέργειά τους στη διάρκεια του θέρους.

πηγή: Γαστρονόμος, 6 Μαΐου 2016

No comments.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *