Στους πάγκους των βιοκαλλιεργητών το βιβλίο του André Leu «Οι Μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων»

Στους πάγκους των βιοκαλλιεργητών το βιβλίο του André Leu «Οι Μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων»

Στους πάγκους των βιοκαλλιεργητών το βιβλίο του André Leu «Οι Μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων»

Νομίζατε ότι τα φυτοφάρμακα είναι ασφαλή; Σκεφθείτε το ξανά!

Ο βιοκαλλιεργητής André Leu σκάλισε το πλούσιο πλήθος των έγκριτων επιστημονικών περιοδικών για να παρουσιάσει αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί των εταιρειών παραγωγής χημικών σκευασμάτων και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τα φυτοφάρμακα δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνονται.

Αποδίδοντας την τεχνική ορολογία με απλούς όρους, ο Leu αποδομεί τους πέντε πιο συχνά επαναλαμβανόμενους μύθους σχετικά με την ασφάλεια των φυτοφαρμάκων και τους καταρρίπτει χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα.

Το βιβλίο «Οι Μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων», που κυκλοφόρησε στα ελληνικά με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και διατίθεται από τους πάγκους των μελών του, περιγράφει τις πολλές και σοβαρές ελλείψεις που αφορούν τους κανονισμούς περί των τοξικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμά μας και καταδεικνύει ότι πολλά από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν τα σημερινά πρότυπα χρήσης φυτοφαρμάκων βασίζονται σε παρωχημένες θεωρίες και όχι στις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες. Στην πραγματικότητα, αυτές οι θεωρίες είναι μια σειρά μυθευμάτων.

Καταρρίπτονται οι πέντε πιο γνωστοί μύθοι

1.“ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΛΕΓΜΕΝΑ”. Μύθος. Οι περισσότερες συνθέσεις φυτοφάρμακων που πωλούνται στην αγορά δεν είναι δοκιμασμένες για την ασφάλειά τους

2.“ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ”. Μύθος. Η πολύ μικρή ποσότητα χημικών υπολειμμάτων μπορεί να είναι επιβλαβής

3.“ΒΙΟΔΙΑΣΠΟΜΕΝΑ”. Μύθος. Πολλά φυτοφάρμακα είναι περισσότερο τοξικά όταν διασπόνται

4.“ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ”. Μύθος. Οι Αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές αγνοούν ένα μεγάλο μέρος της έγκριτης επιστήμης που παρουσιάζει τον κίνδυνο από τα φυτοφάρμακα λαμβάνοντας αποφάσεις πάνω σε συλλογισμούς χωρίς δεδομένα

5.“ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ”. Μύθος: Τα τοξικά συνθετικά φυτοφάρμακα δεν είναι απαραίτητα στην καλλιέργεια καθώς η βιολογική καλλιέργεια μπορεί να θρέψη τον κόσμο.

Η επιστημονική αξιοπιστία των ρυθμιστικών αρχών για τα φυτοφάρμακα θα πρέπει να αμφισβητηθεί σοβαρά, καθώς εγκρίνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων με βάση αστήρικτες παραδοχές, που στερούνται δεδομένων.

Τραγικές οι επιπτώσεις σε βρέφη και παιδιά

Οι ειδικές απαιτήσεις του εμβρύου, του νεογέννητου και του αναπτυσσόμενου παιδιού σε σχέση με την αναπτυξιακή νευροτοξικότητα στηρίζονται σε υποθέσεις χωρίς πραγματικά δεδομένα. Επί του παρόντος, οι δοκιμές φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες έγκρισης των κανονιστικών ρυθμίσεων δεν εξετάζουν τους ιδιαίτερους κινδύνους αυτών των ηλικιακών ομάδων και η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη καθορίζεται βάσει δοκιμών σε νεαρά ζώα.

Αν δεν πραγματοποιηθούν δοκιμές σε αρκετές γενιές, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι σημερινές τιμές αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης δεν θα προκαλέσουν προβλήματα υγείας στις μελλοντικές γενιές.

Απαιτούνται νέες δοκιμές

Οι κανόνες σχετικά με τα φυτοφάρμακα πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα που παράγονται μέσω αξιόπιστων επιστημονικών μελετών και δοκιμών, όχι σε υποθέσεις που δεν βασίζονται σε δεδομένα, όπως συμβαίνει σήμερα. Πρέπει να γίνουν πρόσθετες δοκιμές για:

-Μείγματα και κοκτέιλ χημικών.

-Ολόκληρα τα σύνθετα φυτοφάρμακα, όχι μόνο τη δραστική ουσία.

-Την τοξικότητα των μεταβολιτών των φυτοφαρμάκων.

-Τις ειδικές απαιτήσεις των εμβρύων, των νεογνών και των αναπτυσσόμενων παιδιών.

-Τις διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος.

-Τις διαταραχές του μεταβολισμού.

-Τις επιδράσεις από γενιά σε γενιά σε όλα τα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού.

-Την αναπτυξιακή νευροτοξικότητα.

Μέχρι να γίνουν αυτά, οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα έχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων είναι ασφαλή για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

Η αδυναμία ελέγχου των συνδυασμών εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων για πιθανούς κινδύνους για την υγεία σημαίνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν διαθέτουν βάσιμα στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτοί οι συνδυασμοί υπολειμμάτων είναι ασφαλείς.

Πληροφορίες και κεντρική διάθεση:

Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας

Ομάδα Βιοκαλλιεργητών Κρήτης

Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας

Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής

www.bioagores.gr

Τηλ: 210-3615490

E-mail: sybaa2002@gmail.com

Το εξώφυλλο του βιβλίου

No comments.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *