Βιολογικά αυγά VS συμβατικών. Γιατί να προτιμάμε τα βιολογικά

Βιολογικά αυγά VS συμβατικών. Γιατί να προτιμάμε τα βιολογικά

Η κότα έκανε το αυγό ή το αβγό την κότα ; Σε αυτό το ερώτημα δε μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά, μπορούμε όμως να σας επιβεβαιώσουμε, πως καλό είναι και η κότα και το αυγό, να είναι βιολογικής εκτροφής !!!

Πριν εμβαθύνουμε όμως στη σύγκριση, ας σταθούμε λίγο στην ορθογραφία.

Αυγό ή αβγό ; Ποιό είναι το σωστό ;
Εως και πριν από λίγα χρόνια, ο κόσμος το έγραφε ως αυγό. Κάποιοι σύγχρονοι γλωσσολόγοι όμως, πρότειναν τη λέξη αβγό ως πιο σωστή.

Ισχυρίστηκαν πως το αβγό μάς έρχεται από την λέξη ωό μέσα από μια σειρά μεταβολές και πως υπό αυτό το πρίσμα δικαιολογείται η φωνητική απόδοση αβγό, με βήτα.

Ωραία και τώρα τι κάνουμε ; Ποιο είναι το σωστό ;
Πολύ απλά στη νεοελληνική γραφή, χρησιμοποιείται όποιο σας αρέσει περισσότερο, αφού στην ουσία και οι δύο λέξεις και η απόδοση τους στο γραπτό λόγο είναι απόλυτα σωστή.

Βιολογικό αυγό σημαίνει καθαρό αβγό !!!
Στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, δε χορηγούνται στα ζώα ορμόνες, αντιβιώσεις, φάρμακα, ενώ οι τροφές είναι καθαρές.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε, πως όλες οι παραπάνω επικίνδυνες ουσίες που χορηγούνται στα ζώα, μεταφέρονται και στα ζωικά προϊόντα, όπως τα αυγά.

Ετσι λοιπόν, από τη στιγμή που οι βιολογικές κότες είναι καθαρές, τότε και το αυγό είναι υγιές και καθαρό, απαλλαγμένο από ορμόνες, αντιβιώσεις φάρμακα…

Συνθήκες διαβίωσης …
Τα βιολογικά κοτόπουλα , κυκλοφορούν ελεύθερα σε πιστοποιημένα βιολογικά αγροκτήματα, με άφθονο χώρο να κινηθούν ελεύθερα στην ύπαιθρο. Θα βοσκήσουν, θα τρέξουν και το βράδυ πλέον θα κοιμηθούν γεμάτα υγεία…

Αντίθετα, τα συμβατικά αδελφάκια τους, πολλές φορές παραμένουν σε κλειστούς στενάχωρους θαλάμους για όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με αποτέλεσμα τις συχνές ασθένειες που έχουν ως αποτέλεσμα τη συχνή χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων.

Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε, πως μόλις το 2012 απαγορεύτηκε στην Ε.Ε η παραγωγή αυγών σε κλωβοστοιχία. Τεχνική η οποία κρατούσε την κότα σχεδόν ακίνητη στο κλουβί της, με την τροφή και το νερό ακριβώς μπροστά της, ώστε να μη χρειάζεται να κινείται και είναι πιο… παραγωγική.

Ο βιολογικός τρόπος παραγωγής, σέβεται το οικοσύστημα και προσφέρει στις κότες ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, γεγονός μεταξύ των άλλων εξέχουσας σημασίας, για καταναλωτές με οικολογική συνείδηση αλλά και φιλόζωα αισθήματα.

Διατροφή…
Οι βιολογικές κότες τρέφονται μόνο με βιολογικές ζωοτροφές, οι οποίες είναι κυρίως δημητριακά προερχόμενα από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες. Επίσης μπορούν ελεύθερα να βοσκήσουν στον υπαίθριο χώρο των βιολογικών αγροκτημάτων που φιλοξενούνται.

Αντίθετα, στα συμβατικά κοτόπουλα, πολλές φορές χορηγούνται προληπτικά αντιβιοτικά και ορμόνες, ενώ η τροφή τους μπορεί να είναι από ιχθυάλευρα, μέχρι ότι μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους. Η κότα είναι παμφάγο πτηνό, το οποίο εάν σας λέγαμε τι μπορεί να καταναλώσει, θα σας κόβαμε την όρεξη…

Να επισημάνουμε εδώ, πως όταν αναφερόμαστε σε βιολογικά προϊόντα, όλα τα στάδια παραγωγής, από το χωράφι έως το ράφι, οφείλουν να ακολουθούν τις πρακτικές της βιολογικής γεωργίας.

Για το σκοπό αυτό, όλοι οι παραγωγοί, ελέγχοντα από τους αρμόδιους οργανισμούς πιστοποίησης , οι οποίοι χορηγούν την αντίστοιχη άδεια (πιστοποιητικό), πως έχουν εφαρμοστεί τα απαιτούμενα και πως το προϊόν έχει παραχθεί σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας.

Ετσι λοιπόν, τα κτήματα που βόσκουν οι κότες, ο χώρος διαμονής, η τροφή, η τυποποίηση, αλλά ακόμα και η διανομή των αυγών, βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών οργανισμών.

Η έλλειψη συνωστισμού και η εκγύμναση του πτηνού στην ύπαιθρο, σε συνάρτηση με την επιλογή ανθεκτικής ράτσας, εγγυάται την καλή του υγεία. Αν όμως παρόλα αυτά ασθενήσει, εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας, όπως η ομοιοπαθητική, ενώ φυσικά απαγορεύεται αυστηρά η προληπτική χρήση αντιβιοτικών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω. Τί σημαίνει αυτό, γιατί έχει σημασία για τον καταναλωτή ; Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως τα αντιβιοτικά και οι ουσίες που χορηγούνται στα ζώα, εν συνεχεία με την κατανάλωση του κρέατος ή των παράγωγων τους, όπως γάλα, αυγά κλπ, διοχετεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό, με ολέθρια αποτελέσματα για την υγεία μας.

Όταν λοιπόν αναφέρουμε πως οι βιολογικές κότες θα τραφούν με καθαρές τροφές και δε θα τους χορηγηθούν ορμόνες και φάρμακα, αυτόματα μεταφράζεται πως και το κρέας ή τα αυγά που θα καταναλώσουμε, θα είναι και αυτά καθαρά !!!

Πως θα αναγνωρίσετε τα βιολογικά αυγά;
Όλα τα τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα, οφείλουν να φέρουν σε ευδιάκριτο σημείο το ενιαίο logo σήμανσης των βιολογικών προϊόντων, το οποίο θεσπίστηκε από τον Ιούλιο του 2010 και δεν είναι άλλο από το γνωστό μας πράσινο φύλλο.

Στην περίπτωση που προμηθευτείτε χύμα αυγά, όπως για παράδειγμα από μια λαϊκή βιοκαλλιεργητών, ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να έχει αναρτήσει στον πάγκο του το πιστοποιητικό του, φυσικά εν ισχύ.

Εάν το έχει αμελήσει, ζητήστε το ευγενικά. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δε σας το επιδείξει, τότε καλό θα ήταν να ψωνίσετε την επόμενη φορά που θα το έχει μαζί του.

Διατροφική αξία του αυγού…
Τα αυγά είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη. Δηλαδή υψηλής θρεπτική αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Επιπλέον έχουν ελάχιστα λιπαρά, άριστη χοληστερόλη και δίνουν δύναμη και ενέργεια δυσανάλογα υψηλή με τον μικρό τους όγκο, ενώ εσφαλμένα έχουν ταυτιστεί με τη χοληστερίνη.

Η υψηλή περιεκτικότητα του αυγού σε λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινοπροστατευτικό) λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του στην αύξηση της χοληστερίνης να είναι μικρή.

Τα αυγά έχουν ευεργετικές επιδράσεις για τα μάτια. Η βιταμίνη Α που περιέχουν βοηθά στη νυχτερινή όραση και η βιταμίνη D στην απορρόφηση ασβεστίου.

Παράλληλα προσφέρουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, ψευδάργυρου, ασβεστίου, ιωδίου και σιδήρου.

Παναγιώτης Μερεντίτης

Πηγή: organiclife

No comments.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *