Οι διατροφικές ευκαιρίες που σου δίνει το φθινόπωρο

Οι διατροφικές ευκαιρίες που σου δίνει το φθινόπωρο

Αυτή την εποχή υπάρχουν πολλά φρούτα τα οποία δεν πρέπει να παραβλέψεις να φας αφού είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Στις μέρες μας μπορεί κάποια φρούτα να τα βρίσκεις όλο τον χρόνο, όμως ας δούμε ποια είναι τα εποχικά και ποιες οι ιδιότητες τους.

ΡΟΔΙ: Γνωστό και ως το σύμβολο της καλοτυχίας, προσφέρει αμέτρητες αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, βάζοντας το ίσως στην κορυφή των φρούτων. Εκτός από την γλυκιά του γεύση είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες Α,C,E , σε σίδηρο αλλά και σε κάλιο. Είναι μέχρι και 3 φορές πιο αντιοξειδωτικό από το κρασί και από το πράσινο τσάι. Εάν καταναλώνεις ρόδι προστατεύεις τον οργανισμό σου από φλεγμονές που σχετίζονται με πάρα πολλές ασθένειες, ανάμεσα τους και τα προβλήματα με τα έντερα, αλλά και διάφορα είδη καρκίνου(1). Παράλληλα, προστατεύεσαι από καρδιακά νοσήματα αλλά και από υψηλή αρτηριακή πίεση. Στο τέλος της ημέρας, το ρόδι, είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη, αφού συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για πολλές σοβαρές ασθένειες.

ΑΧΛΑΔΙΑ: Ένα από τα φρούτα που εύκολα μπορείς να συμπεριλάβεις σαν σνακ, αφού μπορείς να το μεταφέρεις όπου και αν πας. Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, έτσι είναι κατάλληλα εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα δυσκοιλιότητας. Περιέχουν βιταμίνη C, κάλιο και χαλκό, δίνοντας τους έτσι αντιοξειδωτική ιδιότητα.

ΜΗΛΑ: Όπως λένε, ‘ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα’. Εύκολα μπορείς να το βάλεις στην διατροφή σου χωρίς να ανησυχείς για τις θερμίδες του. Λόγω του ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και χαμηλό σε νάτριο βοηθά όχι μόνο στην αίσθηση του κορεσμού αλλά και στα φουσκώματα.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Ένα φρούτο που πιθανότατα βρίσκεις όλες τις εποχές, αν όχι φρέσκο, σε μορφή χυμού. Ανάμεσα στα εσπεριδοειδή, το προτιμάς για τη ξεχωριστή του μυρωδιά και γλυκιά γεύση. Δεν έχει πολλές θερμίδες αλλά είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο. Αν το καταναλώνεις μπορείς να προστατεύσεις τον οργανισμό σου, ή/ και να τον θεραπεύσεις από κρυολόγημα και γρίπη. Είναι ακόμη ένα από τα πιο αντιοξειδωτικά φρούτα που μπορούν να σε κρατήσουν να φαίνεσαι νέα. Μελέτες στηρίζουν ότι το πορτοκάλι μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε να κρατήσεις και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ: Προσπάθησε να τα αγοράσεις όταν είναι ώριμα έτσι ώστε να μην είναι ξινή η γεύση τους. Είναι πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α , βιταμίνης Κ και βιταμίνης Ε. Αυτό το ‘superfruit’ έχει πολλές ιδιότητες, όπως να βοηθά στην όραση, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, προστατεύει από φλεγμονές. Λόγω της ξεχωριστής του γεύσης μπορείς να το καταναλώνεις ως ανάμεικτο χυμό μαζί με άλλα φρούτα αλλά και κομμένο μαζί με γιαούρτι ως σνακ.

Πηγή: limeandlife.com

No comments.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *