Ανακοίνωση για την Αγορά Βιοκαλλιεργητών Ηλιούπολης

Ανακοίνωση για την Αγορά Βιοκαλλιεργητών Ηλιούπολης

Ανακοίνωση για την Αγορά Βιοκαλλιεργητών Ηλιούπολης

Αγαπητοί καταναλωτές ,

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι των Αγορών Βιοκαλλιεργητών,

όπως καλά γνωρίζετε ο ΣΥ.Β.Α.Α. διοργανώνει εδώ και είκοσι χρόνια 28 Αγορές Βιοκαλλιεργητών στην Περιφέρεια Αττικής, με πρωταρχικό στόχο την απευθείας διάθεση προϊόντος στον καταναλωτή από τον ίδιο τον παραγωγό.

Εδώ και δυο εβδομάδες, η Αγορά της Ηλιούπολης παραμένει κλειστή διότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να επιβάλει παράλογα τέλη στους παραγωγούς για να τους διαθέσει χώρο για να αναπτύξουν την Αγορά βιοκαλλιεργητών της Ηλιούπολης.

closed-sign
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα κάτωθι:

1. Ο Δήμος Ηλιούπολης είναι ο μοναδικός Δήμος από τους 28 συνεργαζόμενους δήμους που μας φιλοξενούν στην Περιφέρεια Αττικής, ο οποίος απαιτεί την είσπραξη τελών από τους βιοκαλλιεργητές για να παραχωρήσει χώρο.

2. Ο Δήμος Ηλιούπολης προσπαθεί να απαξιώσει το χορηγικό πρόγραμμα «Αγάπη με το Κιλό» του Συ.Β.Α.Α. με το οποίο θα μπορούσε να διασφαλίσει περίπου 400 κιλά φρέσκων υγιεινών πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων κάθε μήνα για τις ανάγκες των δημοτών του, μην κάνοντας αποδεκτή την ανταποδοτική μας πρόταση έως το παρόν ΔΤ.

3. Το κράτος υποχρεώνει τους συναδέρφους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται καθημερινά στις λαϊκές αγορές των συμβατικών προϊόντων να καταβάλουν ανταποδοτικά το ποσό των 2-4€/ημέρα. Από αυτά τα χρήματα ένα μικρό μόλις μέρος αποδίδεται στους Δήμους με το οποίο πρέπει να καλυφθούν κυρίως τα έξοδα καθαριότητας καθώς επίσης και κάθε άλλη υποχρέωση που έχουν οι δημοτικές αρχές έναντι στη λειτουργία των λαϊκών αγορών .

4. Ο Δήμος Ηλιούπολης με ομόφωνη απόφαση ΑΠ 167/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτεί να εισπράττει 8€/βιοκαλλιεργητή κάθε φορά που αυτός δραστηριοποιείται στην Αγορά Βιοκαλλιεργητών της Ηλιούπολης. Τα 8 € δεν έχουν κανένα ανταποδοτικό χαρακτήρα καθώς η καθαριότητα, η υγιεινή, ο έλεγχος και η λειτουργία της Αγοράς Βιοκαλλιεργητών Ηλιούπολης καλύπτονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες βιοκαλλιεργητές και το κράτος.

5. Με την έκδοση του νόμου 4235/2014 άρθρο 56 –Αγορές Παραγωγών/Οικοτεχνία, όπως αυτός τροποποιήθηκε από το νόμο 4384/2016 άρθρο 46 «Αγορές Παραγωγών- Οικοτεχνία» ορίζεται σαφέστατα ότι οι Δήμοι παραχωρούν δημόσιους χώρους ύστερα από συμφωνία των ίδιων των παραγωγών. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Ηλιούπολης παραχωρεί κοινόχρηστο χώρο για να εισπράξει τέλη.

Η υπό έκδοση ΚΥΑ όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα ύστερα από επανειλημμένες διαβουλεύσεις του ΥΠΑΑΤ με τους εμπλεκόμενους φορείς δεν προβλέπει είσπραξη χρημάτων από τους παραγωγούς προς τους δήμους καθώς η λειτουργία των Αγορών Παραγωγών δεν κοστίζει ούτε 1€ στον κρατικό προϋπολογισμό και τους Δήμους.

Εν κατακλείδι:
• Θεωρούμε το αίτημα της Δημοτικής Αρχής Ηλιούπολης παράλογο.

• Αρνούμαστε να καταβάλουμε χρήματα προς το Δήμο Ηλιούπολης άνευ λόγου

• Ζητάμε την εφαρμογή της νομοθεσίας και την άμεση παραχώρηση δημόσιου χώρου από το Δήμου Ηλιούπολης έτσι ώστε -εφόσον η Δ.Α. Ηλιούπολης επιθυμεί Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Δήμο της- να επαναλειτουργήσει άμεσα η Αγορά Βιοκαλλιεργητών της Ηλιούπολης.

Η αγωνία όλων των καταναλωτών καθώς και των βιοκαλλιεργητών πρέπει να λάβει γρήγορα τέλος από την άμεση ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής και την άμεση επαναλειτουργία της Αγοράς Βιοκαλλιεργητών Ηλιούπολης.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας.

Αθήνα, 04.10.2016

Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής

Response to "Ανακοίνωση για την Αγορά Βιοκαλλιεργητών Ηλιούπολης"

 • Ωραια ηταν η λαϊκή σας αλλά να κοβατε και καμια αποδειξουλα θα ηταν ακομα καλυτερη.

 • τοσους χωρους εχει ο δημος Ηλιουπολης,δεν μπορει να διαθεσει καποιον?ζηταμε αμεση λυση απο τον δημο,παμε για τριτη Τεταρτη που δεν θα γινει η λαικη?θελουμε να επιλεγουμε την τροφη μας!!!!!!!!!!ΗΜΑΡΤΟΝ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!!!!!!ΕΛΑΤΕ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ!!!!!!

 • Δεν είναι στο χέρι των Βιοκαλλιεργητών να έρθουν στον Βύρωνα. Θα πρέπει και ο δήμος μας να κινηθεί λιγάκι και να ξεφύγει από τα στερεότυπα. Ας αιτηθούμε οι δημότες Βύρωνα βιολογική λαϊκή στην περιοχή μας.

 • Συμφωνώ με τη Σοφία!Όλοι οι δημότες πρέπει να ενεργοποιηθούν για να υπάρχει βιολογική αγορά σε κάθε Δήμο!Θέλουμε να τρεφόμαστε σωστά και καθαρά!Και ο Δήμος Ηλιούπολης πρέπει να δώσει λύση ΑΜΕΣΑ με την παραχώρηση χώρου!Αντί να σκέφτεται τα φράγκα ας σκεφτεί την υγεία των δημοτών του!Εγώ θέλω το παιδί μου και εγώ να τρεφόμαστε υγιεινά όχι με χημικά!Ντροπή σε όποια Δημοτική Αρχή δεν έχει τουλάχιστον την ευαισθησία της δημόσιας υγείας!Θα μας βρείτε μπροστά σας κ.Βαλασόπουλε και λοιποί!!!!!

 • Νομίζω πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δημότες Ηλιούπολης που τους ενδιαφέρει η αγορά αυτή, συνεπικουρούμενοι και από πελάτες άλλων περιοχών. Σήμερα έστειλα ηλεκτρονικό μήνυμα στο Δήμο Ηλιούπολης με συγκεκριμένα ερωτήματα. Προτείνω να κατακλύσουν όλοι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του δήμου με παρόμοια μηνύματα, μια και είναι δύσκολο να βρεθεί και να οργανωθεί τόσος κόσμος δια ζώσης. Όσοι έχουν γνωστούς που επισκέπτονται την αγορά διαδώστε το. Δεν ξέρω αν η δημοτική αρχή έχει αντιληφθεί πόσοι είναι οι δημότες που ενδιαφέρονται άμεσα για τη βιολογική αγορά. Αν τους το καταστήσουμε σαφές θα το δουν από άλλη σκοπιά σίγουρα.

  • Γεια σας!Από τότε που έκλεισε η βιολογική στην Ηλιούπολη έχω στείλει 3 email στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και συνεχίζω…….
   Ας το κάνουμε όλοι αυτό κ πιστεύω να καταφέρουμε κα τι.

 • Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *