Μαΐστρος Καραμπάσης: Από τον κήπο του σπιτιού του στους ελαιώνες της Λακωνίας

Μαΐστρος Καραμπάσης: Από τον κήπο του σπιτιού του στους ελαιώνες της Λακωνίας

Μαΐστρος Καραμπάσης: Από τον κήπο του σπιτιού του στους ελαιώνες της Λακωνίας

Η οικογένεια του Μαϊστρου Καραμπάση έφυγε το 1992 από την Αθήνα και σήμερα προωθεί βιολογικό λάδι στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Στα 14 του χρόνια, το 1992, οι γονείς του Μαΐστρου Καραμπάση πήραν μια απόφαση ζωής κι έκαναν πράξη την αποκέντρωση. Εφυγαν από την Αθήνα κι εγκαταστάθηκαν στις Κροκεές Λακωνίας, τόπο καταγωγής της μητέρας του.

Παρ’ ότι δεν υπήρχε ούτε μισό στρέμμα ιδιόκτητο, ασχολήθηκαν με την παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου και σε μικρότερο βαθμό με την ελιά Καλαμών, τα κηπευτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Χρόνια σκληρά, ο πατέρας έτρεχε για μεροκάματο και στην οικοδομή.

 

Ο Μαΐστρος Καραμπάσης καμαρώνει για το βιολογικό του λάδι.

Ο Μαΐστρος Καραμπάσης καμαρώνει για το βιολογικό του λάδι.

«Ξεκινήσαμε απ’ το μηδέν στις Κροκεές. Οι γονείς μου είχαν επισκεφθεί αγροκτήματα, είχαν δει μερικά πράγματα, αλλά στην πράξη δεν ήξεραν. Είχαν μόνο τον κήπο του σπιτιού, όπου καλλιεργούσαν κάποια προϊόντα», αναφέρει ο Μαΐστρος.

Ο ίδιος σπούδασε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης κι αποφοίτησε τεχνολόγος-γεωπόνος από το τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας.

Η οικογένεια αγόρασε ελαιώνες, υπέβαλε σχέδιο βελτίωσης για σύγχρονη θερμοκηπιακή μονάδα τριών στρεμμάτων για βιολογικά κηπευτικά, με τα προγράμματα της Ε.Ε., «και το ξεπληρώνουμε ακόμη».

Δεν έλειψαν οι αντιξοότητες. Το 2004 έπεσε παγετός. Με το θερμόμετρο να δείχνει -14, τα ελαιόδεντρα έπαθαν σοκ· έκαναν τέσσερα χρόνια να συνέλθουν! Το 2007 -άλλο ζόρι- είχαν τις φωτιές…

Σήμερα η οικογένεια διαθέτει 120 ιδιόκτητα στρέμματα. Η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια του 32άχρονου Μαΐστρου, ενώ η αδερφή του Ελένη, που σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων κι ακολουθεί άλλη επαγγελματική πορεία, συμβουλεύει.

Το βιολογικό ελαιόλαδο με την επωνυμία «Μαΐστρος» παραπέμπει στη μικρασιατική καταγωγή του. Η σοδειά ανέρχεται τις κακές χρονιές σε 3-4 τόνους ελαιόλαδο, ενώ τις καλές ανεβαίνει στους 6-7 τόνους. Κύριο προϊόν είναι η κορωνέικη ποικιλία, ενώ βγάζουν και μικρότερη ποσότητα βρώσιμης ελιάς Καλαμών 2,5 έως 3 τόνους. Εκτός από τις ελληνικές βιολογικές αγορές, πραγματοποιούν μικρές εξαγωγές σε Αυστρία, Δανία και Αυστραλία.

Ο τρόπος καλλιέργειας, το μικροκλίμα, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του εδάφους προσδίδουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδό τους. Αν χρειαστεί παρέμβαση, γίνεται μόνο με βιολογικά σκευάσματα και ο καρπός συλλέγεται από το ελαιόδεντρο.

Το 2012 έγιναν αναλύσεις σε 150 δείγματα ελαιολάδου -ελληνικά και ξένα- στο Τμήμα της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επικεφαλής ήταν ο επίκουρος καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης. Το ελαιόλαδό τους είχε εντυπωσιακά υψηλές συγκεντρώσεις σε πολυφαινόλες, 20% παραπάνω από το μέσον όρο, που είναι 67%, και ήταν στην πρώτη δεκάδα.

Το βιολογικό ελαιόλαδο με την επωνυμία «Μαΐστρος» παραπέμπει στη μικρασιατική καταγωγή του.

Το βιολογικό ελαιόλαδο με την επωνυμία «Μαΐστρος» παραπέμπει στη μικρασιατική καταγωγή του.

Συνεπώς, ανοίγει ο δρόμος για ελαιόλαδο με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, βάσει του νέου κανονισμού της Ε.Ε. 432/2012.

Το 2012 ο Μαΐστρος επιλέχθηκε στην πεντάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών, λόγω της καινοτομίας στο ποιοτικό ελαιόλαδο.

Απ’ όσα εμπόδια συνάντησε στο δρόμο του, ποιο θ’ άλλαζε πρώτο; «Τη γραφειοκρατία», απαντά ορθά κοφτά και χωρίς δισταγμό.

πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

No comments.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *