Νομοθετικά εμπόδια στις αγορές βιολογικών…

Νομοθετικά εμπόδια στις αγορές βιολογικών…

Νομοθετικά εμπόδια στις αγορές βιολογικών…

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές και το αδιέξοδο στην πώληση των προϊόντων τους.

Αντιμέτωποι με αποκλεισμούς και απαγορεύσεις βρίσκονται οι βιοκαλλιεργητές οι οποίοι περιορίζονται από το να διαθέσουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Αγορών Βιοκαλλιεργητών Αττικής μιλούν στην «ΥΧ» για τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων.

H Aντιπρόεδρος του Συ.Β.Α.Α. Ιωάννα Βόλη

H Aντιπρόεδρος του Συ.Β.Α.Α. Ιωάννα Βόλη

Ο Θόδωρος Αρβανίτης, μέλος του ΔΣ του Συ.Β.Α.Α.

«Τα τελευταία 5 χρόνια της κρίσης έκλεισαν πολλά μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η ζήτηση στη χονδρική πώληση και πολλοί παραγωγοί να έρθουν στις βιολογικές αγορές σαν μια λύση που τους δόθηκε» αναφέρει ο Καραμπάσης Μαΐστρος, πρόεδρος του συλλόγου. Ο Θόδωρος Αρβανίτης, μέλος του συλλόγου, τονίζει: «Αυτή είναι η επιτυχία της αγοράς. Η αφομοίωση του διπλάσιου σχεδόν αριθμού παραγωγών στις βιολογικές αγορές». Παρά την αύξηση του ποσοστού των παραγωγών, οι εκπρόσωποι του συλλόγου αναφέρουν πως στις βιολογικές αγορές υπάρχει περισσότερο καταναλωτικό κοινό από ότι παραγωγοί. «Το θέμα είναι το σύστημα της αγοράς. Πρέπει οι αγορές να ανοίξουν ώστε να έρθει κόσμος στις βιολογικές αγορές», επισημαίνουν ο Θόδωρος Αρβανίτης και η Ιωάννα Βόλη, αντιπρόεδρος του συλλόγου.

Ο Θόδωρος Αρβανίτης, μέλος του ΔΣ του Συ.Β.Α.Α.

Ο Θόδωρος Αρβανίτης, μέλος του ΔΣ του Συ.Β.Α.Α.

Διαφορές

Ο Μ. Καραμπάσης τονίζει επίσης πως «η διαφορά ανάμεσα στη λαϊκή αγορά και την αγορά παραγωγών είναι σημαντική. Η λαϊκή αγορά φιλοξενεί παραγωγούς, εμπόρους, είδη τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης, δεν είναι είδη διατροφής. Εμείς θεωρούμε ότι η αγορά παραγωγών μπορεί να δώσει μια ταυτότητα συγκεκριμένη. Εμείς λειτουργούμε ως αγορές βιοκαλλιεργητών και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα ο καταναλωτής που θα έρθει να αγοράσει βιολογικά προϊόντα κατευθείαν από τον παραγωγό, όχι από τον έμπορο, ούτε τον μεσάζοντα. Ο παραγωγός θα πουλήσει το προϊόν του στην τιμή που είναι βιώσιμος».

Ο Πρόεδρος του Συ.Β.Α.Α. Μαΐστρος Καραμπάσης

Ο Πρόεδρος του Συ.Β.Α.Α. Μαΐστρος Καραμπάσης

Άγνοια

Οι εκπρόσωποι τονίζουν πως το κράτος νομοθετεί χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του τις ανάγκες των ενδιαφερομένων. «Όταν νομοθετούν για τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουν πως λειτουργεί η βιολογική γεωργία, τι είναι βιολογικό προϊόν. Εμείς έχουμε ζητήσει τροποποίηση του νόμου 4235 στο άρθρο 56 που κάνει αναφορές στις αγορές παραγωγών και βάζει κάποιους περιορισμούς. Βάζει περιορισμό ότι η αγορά μπορεί να λειτουργεί μια φορά τη βδομάδα, το Σάββατο. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στους παραγωγούς, καθώς τις υπόλοιπες μέρες δεν ξέρουμε τι να κάνουμε την παραγωγή μας. Θα πρέπει είτε να την πετάξουμε, είτε να τη δώσουμε στον έμπορο». Στην ιστοσελίδα bioagores.org οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για το αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας των βιολογικών αγορών.

Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής από το 2002

Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής από το 2002

Farmer’s Market στα χαρτιά ελέω ΚΥΑ

«Παγκοσμίως λειτουργούν τα farmer’s market, οι αγορές παραγωγών, οι οποίες ανάλογα με τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τους συμμετέχοντες έχουν τη δικιά τους ταυτότητα και απευθύνονται σε συγκεκριμένο καταναλωτικό κοινό. Στη χώρα μας δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Έγινε μια προσπάθεια επί υπουργίας Τσαυτάρη για να νομοθετηθούν οι αγορές παραγωγών και από τότε εκκρεμεί η έκδοση μιας υπουργικής απόφασης που θα ορίσει τις λεπτομέρειες και την εφαρμογή αυτού του σχήματος. Δυστυχώς, το μόνο που έγινε ήταν να μας εντάξουν στις λαϊκές αγορές μαζί με τα συμβατικά προϊόντα, χωρίς κανέναν έλεγχο» αναφέρει ο Μ. Καραμπάσης.

πηγή: Ύπαιθρος Χώρα, 29 Δεκεμβρίου 2015

No comments.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *