Φαβιανός Ρουγγέρης: Ο επίμονος βιοκαλλιεργητής

Φαβιανός Ρουγγέρης: Ο επίμονος βιοκαλλιεργητής

Φαβιανός Ρουγγέρης: Ο επίμονος βιοκαλλιεργητής

Όχι μόνο άλλαξε την παραγωγή του από συμβατική σε βιολογική, αλλά το έκανε και με μεγάλη επιτυχία. Ο λόγος για ένας από τους πιο δραστήριους βιοκαλλιεργητές της Αττικής. 

Οι γονείς του Φαβιανού Ρουγγέρη, Φραγκίσκος και Ειρήνη, ξεκίνησαν γεωργοί στην Τήνο σε δύσκολες εποχές. Ηρθαν στην Αθήνα τη δεκαετία του ’60 και καταπιάστηκαν με άλλες δουλειές, όμως το 1980 επέστρεψαν στη γη. Aυτή τη φορά νοικιάζοντας και καλλιεργώντας εκτάσεις στο Μαραθώνα. Ο Φαβιανός ξεκίνησε στο πλάι τους το 1984. Από την αρχή φειδωλοί στη χρήση φυτοφαρμάκων, προσπαθούσαν πάντα να βρίσκουν λιγότερο «επώδυνες» λύσεις για τα καλλιεργητικά τους προβλήματα.

O Φραγκίσκος Ρουγγέρης ξεκίνησε σαν γεωργός στην Τήνο σε δύσκολες εποχές.

O Φραγκίσκος Ρουγγέρης ξεκίνησε σαν γεωργός στην Τήνο σε δύσκολες εποχές.

Πριν από 6 χρόνια, ο Φαβιανός έκανε το μεγάλο βήμα και στράφηκε στη βιοκαλλιέργεια, χωρίς να ξέρει στην αρχή αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Με πολλή δουλειά τα κατάφερε.

Μικρό μέρος της παραγωγής ο Φαβιανός το δίνει χονδρική, όμως η μεγάλη του αγάπη παραμένει η λαϊκή αγορά. Είναι μάλιστα ενεργό μέλος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής και δουλεύει ακούραστα για την ισχυροποίηση του θεσμού. Συμπαραστάτης και βοηθός του στις λαϊκές αγορές η σύζυγος του Γιούλη. Στον αξιοζήλευτο πάγκο τους βρίσκει κανείς λογής λογής κηπευτικά, χόρτα και μυρωδικά.

Τον Φαβιανό Ρουγγέρη και τη σύζυγό του Γιούλη τους βρίσκουμε καθημερινά στις βιολογικές λαϊκές αγορές της Αττικής. T/ 6932.260.653

Τον Φαβιανό Ρουγγέρη και τη σύζυγό του Γιούλη τους βρίσκουμε καθημερινά στις βιολογικές λαϊκές αγορές της Αττικής. T/ 6932.260.653

Αυτά καλλιεργούνται σε νοικιασμένες εκτάσεις 50 στρεμμάτων στο Μαραθώνα, αλλά και σε 20 στρέμματα στην Τήνο, στα πατρογονικά κτήματα που ξαναζωντάνεψαν. Εκεί, πέρα από τις λεμονιές και τα κηπευτικά, οι αειθαλείς γονείς του φροντίζουν τον αγκιναρώνα, 10 στρέμματα σπαρμένα με παλιό σπόρο ντόπιας αγκινάρας.

favianos1 favianos3

Ευγενής, έξυπνος και πάνω από όλα άνθρωπος της δράσης, ο Φαβιανός Ρουγγέρης είναι από τους βιοκαλλιεργητές εκείνους που τα κατάφεραν χωρίς καμία επιδότηση. Το 2010 βραβεύτηκε από το περιοδικό ως φωτεινό παράδειγμα πώς ένας επιτυχημένος συμβατικός μπορεί να γίνει επιτυχημένος βιολογικός παραγωγός.

Το 2010 βραβεύτηκε από το περιοδικό "Γαστρονόμος".

Το 2010 βραβεύτηκε από το περιοδικό “Γαστρονόμος”.

Σε σύντομη ομιλία του τη βραδιά της απονομής μάς είπε: «η βιοκαλλιέργεια δεν είναι εναλλακτικός τρόπος καλλιέργειας, είναι τρόπος ζωής. Είναι ένας τρόπος να προσφέρεις στους συνανθρώπους και στο περιβάλλον». Αν δοκιμάσετε τα λαχανικά και τα χόρτα που παράγει θα συμφωνήσετε πως η προσφορά του είναι σημαντική.

πηγή: Γαστρονόμος, 21 Ιανουαρίου 2011

No comments.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *