Μύθος η ασφαλής χρήση φυτοφαρμάκων – έμβρυα, νεογνά και παιδιά στην κορυφή των θυμάτων τους

Μύθος η ασφαλής χρήση φυτοφαρμάκων – έμβρυα, νεογνά και παιδιά στην κορυφή των θυμάτων τους

Μύθος η ασφαλής χρήση φυτοφαρμάκων – έμβρυα, νεογνά και παιδιά στην κορυφή των θυμάτων τους

Χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που άντλησε μετά από συστηματική μελέτη του παγκόσμιου πλούτου έγκριτων επιστημονικών περιοδικών, ο αυστραλός βιοκαλλιεργητής André Leu και συγγραφέας του βιβλίου «Οι μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων», απέδειξε ενώπιον κοινού, με αδιάσειστα στοιχεία, πως οι ισχυρισμοί εταιρειών και ελεγκτικών αρχών για συνιστώμενες δόσεις χημικών σκευασμάτων στις αγροτικές καλλιέργειες απέχουν μακράν της ασφαλούς χρήσης, με βασικά θύματα τις πιο ευαίσθητες ηλιακές ομάδες του πληθυσμού όπως τα έμβρυα, τα νεογνά και τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, ο André Leu, συμμετέχοντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, στο συνεδριακό αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής – ΣΥΒΑΑ, απευθυνόμενους σε πολυπληθές κοινό, τόνισε πως ενώ τα έμβρυα, τα νεογνά και τα παιδιά δεν έχουν τα προστατευτικά ηπατικά ένζυμα των ενηλίκων, και κατά συνέπεια τα σώματά τους δεν μπορούν να καταστρέψουν τα τοξικά κατάλοιπα, επί του παρόντος οι δοκιμές φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες έγκρισής τους δεν εξετάζουν τους ιδιαίτερους κινδύνους αυτών των ηλικιακών ομάδων.

Παράλληλα, ο συγγραφέας, που έχει διατελέσει και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM), αποδίδοντας την τεχνική ορολογία με απλούς όρους αποδόμησε βασικούς μύθους που συντηρούν οι βιομηχανίες φυτοφαρμάκων, όπως, το ότι τα φυτοφάρμακα είναι εξονυχιστικά ελεγμένα, τα υπολείμματα τους είναι δήθεν ασφαλή σε μικρές ποσότητες, διασπώνται και τα προϊόντα της διάσπασης τους είναι ακίνδυνα, ελέγχονται από αξιόπιστες αρχές και πως είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια.

Επίσης, αμφισβήτησε έντονα την αξιοπιστία των ρυθμιστικών αρχών που με τις αποφάσεις τους επιτρέπουν την κυκλοφορία στην αγορά των φυτοφαρμάκων, τονίζοντας πως παραβλέπουν ένα μεγάλο μέρος της έγκριτης επιστήμης που τεκμηριώνει τον κίνδυνο που προκαλείται από αυτά.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως είτε διευθυντές της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων παίρνουν θέσεις στις ρυθμιστικές αρχές, όπου μπορούν να εγκρίνουν φυτοφάρμακα των πρώην εργοδοτών τους, είτε διευθυντές των ρυθμιστικών αρχών προτείνονται σε υψηλόμισθες θέσεις στις εταιρείες φυτοφαρμάκων (φαύλος κύκλος ή περιστρεφόμενες πόρτες όπως ανέφερε ο συγγραφέας). Σε κάθε περίπτωση, άτομα που λαμβάνουν οικονομικά οφέλη από εταιρίες φυτοφαρμάκων βρίσκονται στις επιτροπές των ρυθμιστικών αρχών που εγκρίνουν φυτοφάρμακα.

Στην συνέχεια είχε την ευκαιρία να αναπτύξει περεταίρω το περιεχόμενο του βιβλίου του απαντώντας σε ερωτήσεις επιστημόνων σχετικών με θέματα αγροτικής οικονομίας, υγείας και διατροφής, όπως γεωπόνων, διατροφολόγων και ιατρών, φοιτητών, παραγωγών και καταναλωτών βιολογικών προϊόντων, κ.ά.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Βάσω Κανελοπούλου, από τον «Πελίτη» και της παρουσίασης του André Leu προηγήθηκαν με τοποθετήσεις:

-Ο Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Δρ. Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την εκδήλωση εντάσσοντάς την στα πλαίσια του εορτασμού της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΓΠΑ και διαβεβαίωσε πως η προώθηση των βιοκαλλιεργειών είναι στις προτεραιότητες του πρώτου αμιγούς Γεωπονικού Πανεπιστημίου της χώρας.

-Ο Καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε το βιβλίο ως ένα καλό όπλο ενάντια στην συμβατική γεωργία, τονίζοντας πως είναι ευκολοδιάβαστο και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάθε καταναλωτής που αγοράζει συμβατικά προϊόντα έχει μέσα στις σακούλες τους και λίγες από τις σελίδες του».

-Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, Ηλίας Μαυριάς, ο οποίος ευχαρίστησε τον συγγραφέα και όλους τους συντελεστές της έκδοσης του βιβλίου του στα ελληνικά, αναφερόμενος παράλληλα στην ύπαρξη των Λαϊκών Αγορών Παραγωγών βιολογικών προϊόντων και προαναγγέλλοντας την πιθανή έκδοση του επόμενου βιβλίου του με τίτλο «Δηλητηριάζοντας τα παιδιά μας»

-Ο Γεωπόνος – Οικονομολόγος και Πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, Ανδρέας Βαρώτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της έκδοσης του βιβλίου «Οι μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων» στα ελληνικά, καθώς ήταν από τους βασικούς συντελεστές προώθησης της ιδέας συμμετέχοντας και στην μετάφρασή του.

-Ο Βιοκαλλιεργητής και ιδρυτικό στέλεχος του «Εναλλακτικού Σχολείου Οικολογικής Γεωργίας», Θοδωρής Αρβανίτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η βιοκαλλιέργεια θα πρέπει να γίνει πλειοψηφική στην χώρα μας αν θέλουμε να λυθούν ζητήματα όπως το αγροτικό, το περιβαλλοντικό αλλά και το μεταναστευτικό. Επίσης, δήλωσε βέβαιος πως η βιολογική γεωργία μπορεί να θρέψει όλη την ανθρωπότητα και πάλι να περισσεύουνε προϊόντα αρκεί να γίνει διαφορετική κατανομή τους, χαρακτηρίζοντας στα πλαίσια αυτά το βιβλίο ως «ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα των βιοκαλλιεργητών».

Θυμίζουμε πως το πρόγραμμα των επισκέψεων του Andre Leu στην Ελλάδα ξεκίνησε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου με βιβλιοπαρουσίαση – συζήτηση που διοργάνωσε η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, στο Grand Hotel Palace, όπου είχε την πρώτη ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις πολυπληθούς κοινού και δημοσιογράφων.

Τον συγγραφέα καλωσόρισε από το βήμα της εκδήλωσης, η πρόεδρος της ΕΑΒΒΕ Χρυσούλα Σκορδίτη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η βιολογική γεωργία είναι η μόνη λύση προκειμένου οι καταναλωτές να προμηθεύονται καθαρά, πιστοποιημένα αγροδιατροφικά προϊόντα και η Πολιτεία θα πρέπει να χαράξει τις κατάλληλες πολιτικές για τη ενίσχυσή της.

Τον Andre Leu προλόγισε ο βιοχημικός Δρ. Αντώνης Καράγιωργας, ο οποίος έδωσε βάρος στις ορθές επιστημονικά πρακτικές των ερευνών που οδήγησαν στα συμπεράσματα του συγγραφέα, ενώ η Δρ. Χριστίνα Βακάλη, από τον Αιγίλοπα, τεκμηρίωσε την απάντηση της Βιολογικής Γεωργίας στους ισχυρισμούς των βιομηχανιών παραγωγής φυτοφαρμάκων. Υπεύθυνος για το συντονισμό της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος της ΕΑΒΒΕ, Νίκος Ιωάννου.

Την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, ο συγγραφέας βρέθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης όπου διοργανώθηκε αντίστοιχη εκδήλωση από την Ομάδα Βιοκαλλιεργητών Κρήτης, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» της οδού Ανδρόγεω.

Ακολούθως, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στον Πύργο Ηλείας συμμετείχε σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε από την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου στο Δημαρχείο.

Τον συγγραφέα προλόγισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας Ανδρέας Βαρώτσος, ο οποίος ξεκινώντας τον ευχαρίστησε που ήλθε από τη μακρινή Αυστραλία, με δικά του έξοδα, για να μας παρουσιάσει το βιβλίο του.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πύργου, ο οποίος μόλις του ανακοινώθηκε η έκδοση του βιβλίου ενδιαφέρθηκε αμέσως, ζήτησε το βιβλίο και σαν γιατρός δημόσιας υγείας και παραχώρησε την αίθουσα για την παρουσίαση του, καθώς και τον πρόεδρο του Ιατρικού συλλόγου κ. Νίκο Κατσαρό και το ΔΣ που δέχθηκαν να συμμετέχουν στην παρουσίαση.

Τέλος ευχαρίστησε τη βιοκαλλιεργήτρια και Αντιπρόεδρο του συλλόγου κα Χριστίνα Φράγκου Μερκούρη, βοήθησε στην μετάφραση και η οποία σταθερά για τρεις δεκαετίες είναι ενεργό μέλος συλλόγου των βιοκαλλιεργητών.

Συνεχίζοντας ανέφερε τα εξής: «Εμείς οι βιοκαλλιεργητές εδώ και τρεις δεκαετίες, έχοντας συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η συμβατική βιομηχανοποιημένη χημική γεωργία και αψηφώντας, τόσο τις σειρήνες των εταιρειών και των εκπροσώπων τους, όσο και τον καθημερινό βομβαρδισμό από όλα τα μέσα ενημέρωσης, αλλάξαμε τον τρόπο παραγωγής προς όφελος της υγείας, τόσο της δικής μας όσο και του καταναλωτή, αλλά και του περιβάλλοντος καθώς και της οικονομίας γενικότερα.

Σε αυτή μας την προσπάθεια έρχεται αρωγός ο συνάδελφος βιοκαλλιεργητής από την Αυστραλία κ. Andre Leu, και με το βιβλίο που θα παρουσιάσει, τεκμηριωμένα καταρρίπτει τους μύθους που έχουν καλλιεργηθεί ότι τα φυτοφάρμακα είναι ασφαλή και απαραίτητα για την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Αυτό που εμείς διαισθανόμαστε έρχεται να το επιβεβαιώσει με τον πιο επίσημο τρόπο ο Andre παραθέτοντας αποδείξεις από εκατοντάδες δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, με σαφή γλώσσα που ο καθένας μπορεί να καταλάβει.

Αυτό το βιβλίο απευθύνεται, και στους παραγωγούς που πιστεύουν ότι ένας άλλος τρόπος παραγωγής είναι αναγκαίος και εφικτός, αφού επιβεβαιώνει και ενισχύει τα επιχειρήματα τους, αλλά και στους καταναλωτές για γνωρίσουν τις επιπτώσεις από τη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Αυτό το βιβλίο είναι επίσης ένας φόρος τιμής σε αυτούς που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή εξαιτίας των φυτοφαρμάκων και με την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν νέες απώλειες. Τις διαπιστώσεις αυτές πέρα από τις επιδημιολογικές μελέτες και τις στατιστικές αναλύσεις, τις επιβεβαιώνουν καθημερινά οι γιατροί των αγροτικών κυρίως περιοχών και κυρίως οι καθηγητές ογκολόγοι και αιματολόγοι των περιφερειακών πανεπιστημιακών νοσοκομείων».

Στην συνέχεια, ο  πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός επισήμανε ότι ο σύλλογος δε θα μπορούσε να μην συμμετέχει στη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης καθώς πραγματεύεται ένα θέμα που έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία και τον ενδιαφέρει. Επίσης, μίλησε και για τα φυτοφάρμακα τα οποία όπως είπε, αποδεδειγμένα έχουν θέση στις καρκινογενέσεις και όχι μόνο. «Αυτό δε μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Η περιοχή μας είναι μια αγροτική περιοχή που παράγει πάρα πολλά αγαθά. Έχουμε πάρα πολλούς αγρότες οι οποίοι δυστυχώς πάσχουν από μια σειρά καρκίνους και είμαστε και ένας από τους νομούς που είμαστε σε υψηλά ποσοστά καρκινοπαθών. Άρα όλα αυτά “δένουν” στο να ακούσουμε μια διαφορετική προσέγγιση η οποία θα βάζει και επιστημονικά πλέον δεδομένα μιας και ο συγγραφέας έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το αντικείμενο» ανέφερε.

Τα συμπεράσματα του συγγραφέα επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος Πύργου, κ. Αργυρόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι στην περιοχή του Επιταλίου, όπου υπάρχουν εντατικές καλλιέργειες, έχει παρατηρηθεί η αύξηση του αριθμού των θανάτων από καρκίνο και νεοπλασίες.

Βάσω Κανελλοπούλου (Πελίτι), Andre Leu, Ηλίας Μαυριάς (πρόεδρος ΣΥΒΑΑ)

Επίσης, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου συμμετείχε σε Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στην ΕΣΗΕΑ ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία έκδοσης του εν λόγω βιβλίου στα ελληνικά.

Σημειώνεται πως το βιβλίο «Οι μύθοι περί των ασφαλών φυτοφαρμάκων» διατίθεται απευθείας από τις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Πύργο.

Κεντρική διάθεση: Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής

www.bioagores.gr

Τηλ: 210-3615490

E-mail: sybaa2002@gmail.com

Η περίληψη του βιβλίου

Ο βιοκαλλιεργητής André Leu μελέτησε τον πλούτο των έγκριτων επιστημονικών περιοδικών για να παρουσιάσει αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί των εταιρειών παραγωγής χημικών σκευασμάτων και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τα φυτοφάρμακα δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνονται.

Αποδίδοντας την τεχνική ορολογία με απλούς όρους, ο Leu αποδομεί τους πέντε πιο συχνά επαναλαμβανόμενους μύθους σχετικά με την ασφάλεια των φυτοφαρμάκων και τους καταρρίπτει χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα.

Το βιβλίο «Οι Μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων» περιγράφει τις πολλές και σοβαρές ελλείψεις που αφορούν τους κανονισμούς περί των τοξικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμά μας και καταδεικνύει ότι πολλά από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν τα σημερινά πρότυπα χρήσης φυτοφαρμάκων βασίζονται σε παρωχημένες θεωρίες και όχι στις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες. Στην πραγματικότητα, αυτές οι θεωρίες είναι μια σειρά μυθευμάτων.

1.“ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΛΕΓΜΕΝΑ”. Μύθος. Οι περισσότερες συνθέσεις φυτοφάρμακων που πωλούνται στην αγορά δεν είναι δοκιμασμένες για την ασφάλειά τους

2.“ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ”. Μύθος. Η πολύ μικρή ποσότητα χημικών υπολειμμάτων μπορεί να είναι επιβλαβής

3.“ΒΙΟΔΙΑΣΠΟΜΕΝΑ”. Μύθος. Πολλά φυτοφάρμακα είναι περισσότερο τοξικά όταν διασπόνται

4.“ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ”. Μύθος. Οι Αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές αγνοούν ένα μεγάλο μέρος της έγκριτης επιστήμης που παρουσιάζει τον κίνδυνο από τα φυτοφάρμακα λαμβάνοντας αποφάσεις πάνω σε συλλογισμούς χωρίς δεδομένα

5.“ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ”. Μύθος: Τα τοξικά συνθετικά φυτοφάρμακα δεν είναι απαραίτητα στην καλλιέργεια καθώς η βιολογική καλλιέργεια μπορεί να θρέψη τον κόσμο.

Η επιστημονική αξιοπιστία των ρυθμιστικών αρχών για τα φυτοφάρμακα θα πρέπει να αμφισβητηθεί σοβαρά, καθώς εγκρίνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων με βάση αστήρικτες παραδοχές, που στερούνται δεδομένα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έγκριση σύνθετων φυτοφαρμάκων ως ασφαλών με βάση τη δοκιμή μόνο ενός από τα συστατικά, χωρίς να δοκιμάζονται όλα τα συστατικά του σκευάσματος. Δεδομένου ότι και τα υπόλοιπα συστατικά είναι χημικώς δραστικά, καθώς προστίθενται στις συνθέσεις για να καταστεί αποτελεσματικότερη η δραστική ουσία, η υπόθεση ότι είναι αδρανή και δεν αυξάνουν την τοξικότητα ολόκληρης της σύνθεσης δεν έχει επιστημονική αξιοπιστία. Οι ελάχιστοι επιστημονικοί έλεγχοι στα σκευάσματα φυτοφαρμάκων καταδεικνύουν ότι οι υπόλοιπες ουσίες είναι εκατοντάδες φορές πιο τοξικές για τον άνθρωπο σε σχέση με τη καθαρή δραστική ουσία από μόνη της.

Οι Αρχές εγκρίνουν διαφορετικά είδη φυτοφάρμακων για μια σοδειά – όπως ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα – με βάση το γεγονός ότι όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κανονική παραγωγή της σοδειάς. Κατά συνέπεια, πολλαπλά υπολείμματα θα εντοπιστούν στην σοδειά. Με τους ελέγχους για υπολείμματα διαπιστώθηκε ότι το 47,4% των τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες περιείχε δύο ή περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η τρέχουσα διαδικασία έγκρισης κάθε φυτοφαρμάκου βασίζεται στην υπόθεση ότι εάν κάθε χημική ουσία είναι ασφαλής μεμονωμένα τότε οι συνδυασμοί των χημικών ουσιών είναι επίσης ασφαλείς.

Υπάρχουν αρκετές δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι οι συνδυασμοί υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία εξαιτίας αθροιστικών ή συνεργικών επιδράσεων.

Η αδυναμία δοκιμής των συνδυασμών εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων για πιθανούς κινδύνους για την υγεία σημαίνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν διαθέτουν βάσιμα στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτοί οι συνδυασμοί υπολειμμάτων είναι ασφαλείς.

Η έλλειψη δοκιμών για τους μεταβολίτες που σχηματίζονται από τα ζιζανιοκτόνα καθώς αποδομούνται, (δεδομένου ότι οι ελάχιστοι διαθέσιμοι έλεγχοι δείχνουν ότι πολλοί από αυτούς είναι πιο τοξικοί και παραμένουν για περισσότερο χρονικό διάστημα από το ίδιο το φυτοφάρμακο), αποτελεί ένα άλλο τεράστιο χάσμα έλλειψης δεδομένων.

Ο ορισμός αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI) είναι άλλο ένα παράδειγμα. Δεδομένου ότι υπάρχουν εκατοντάδες μελέτες που δείχνουν ότι πολλές χημικές ουσίες μπορεί να είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες και ως εκ τούτου πιο τοξικές σε χαμηλότερες δόσεις, ο ορισμός της ADI με βάση τις δοκιμές που έγιναν με υψηλότερες δόσεις είναι μια άλλη υπόθεση που δεν στηρίζεται σε δεδομένα.

Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η ADI είναι ασφαλής και δεν λειτουργεί ως ενδοκρινικός διαταράκτης είναι να γίνουν δοκιμές στα πραγματικά επίπεδα υπολειμμάτων που έχουν οριστεί για την ADI.

Οι ειδικές απαιτήσεις του εμβρύου, του νεογέννητου και του αναπτυσσόμενου παιδιού σε σχέση με την αναπτυξιακή νευροτοξικότητα στηρίζονται σε υποθέσεις χωρίς πραγματικά δεδομένα. Επί του παρόντος, οι δοκιμές φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες έγκρισης των κανονιστικών ρυθμίσεων δεν εξετάζει τους ιδιαίτερους κινδύνους αυτών των ηλικιακών ομάδων και η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη καθορίζεται βάσει δοκιμών σε νεαρά ζώα. Μέχρις ότου οι δοκιμές να σχεδιαστούν ειδικά για να εκτιμήσουν τους κινδύνους για το αναπτυσσόμενο έμβρυο και τα παιδιά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Ισχύει το ίδιο όπως για τις επιδράσεις από γενιά σε γενιά.

Αν δεν πραγματοποιηθούν δοκιμές σε αρκετές γενιές, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι σημερινές τιμές αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης δεν θα προκαλέσουν προβλήματα υγείας στις μελλοντικές γενιές. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι η έκθεση σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων προκαλεί δυσμενή προβλήματα υγείας στις μελλοντικές γενιές, οπότε η παράβλεψη αυτού του ζητήματος μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Οι κανόνες σχετικά με τα φυτοφάρμακα πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα που παράγονται μέσω αξιόπιστων επιστημονικών μελετών και δοκιμών, όχι σε υποθέσεις που δεν βασίζονται σε δεδομένα, όπως συμβαίνει σήμερα. Πρέπει να γίνουν πρόσθετες δοκιμές για:

– Μείγματα και κοκτέιλ χημικών.

– Ολόκληρη τη σύνθεση του φυτοφάρμακου, όχι μόνο τη δραστική ουσία.

– Την τοξικότητα των μεταβολιτών των φυτοφαρμάκων.

– Τις ειδικές απαιτήσεις των εμβρύων, των νεογνών και των αναπτυσσόμενων παιδιών.

– Τις διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος.

– Τις διαταραχές του μεταβολισμού.

– Τις επιδράσεις από γενιά σε γενιά σε όλα τα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού.

-Την αναπτυξιακή νευροτοξικότητα.

Μέχρι να γίνουν αυτά, οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα έχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων είναι ασφαλή για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

No comments.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *