«Στον αέρα» οι αγορές βιοκαλλιεργητών

«Στον αέρα» οι αγορές βιοκαλλιεργητών

«Στον αέρα» οι αγορές βιοκαλλιεργητών

Είναι ένας επιτυχημένος θεσμός, καθώς για πάνω από 20 χρόνια προμηθεύει βιολογικά αγροτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές σε δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα στους βιοκαλλιεργητές παραγωγούς να έχουν απευθείας επαφή με τον κόσμο στις πόλεις, να δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης και να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ικανοποιητικές τιμές, αποφεύγοντας την πίεση των εμπόρων. Κι όμως εδώ και 20 χρόνια οι αγορές βιοκαλλιεργητών παραμένουν στον αέρα, χωρίς θεσμικό πλαίσιο που να τις καλύπτει, δίνοντας εύκολο στόχο στα συμφέροντα που θέλουν να πάψουν να υπάρχουν.

Σήμερα, ύστερα από πολύχρονες παλινωδίες, εισάγεται ρύθμιση, με μορφή άρθρου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους συνεταιρισμούς, που βρίσκεται στη Βουλή. Το άρθρο έχει θετικά στοιχεία, καθώς αναφέρεται στις «αγορές παραγωγών», δηλαδή σε αγορές που θα πωλούν τα προϊόντα τους μόνο παραγωγοί και όχι και έμποροι, όπως συμβαίνει στις λαϊκές αγορές. Θετική είναι επίσης η αναφορά σε αγορές βιολογικών προϊόντων. Ανακαλύπτονται δηλαδή έπειτα από τόσα χρόνια από την επίσημη πολιτεία οι βιολογικές αγορές…

viologika-thumb-large1

Ο διάολος όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες. Το υπό συζήτηση άρθρο αναφέρει: «Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα μπορούν να λειτουργούν Αγορές Παραγωγών με προϊόντα συμβατικής και βιολογικής γεωργίας». Αυτό σημαίνει πως προβλέπει κοινές αγορές και με συμβατικά και με βιολογικά προϊόντα. «Πρόκειται για σοβαρότατο λάθος, που εκθέτει τους βιοκαλλιεργητές σε ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού. Πώς να βάλεις δίπλα-δίπλα αγροτικά προϊόντα που έχουν παραχθεί με τελείως διαφορετικό τρόπο; Είναι γνωστό πως τα βιολογικά προϊόντα που πωλούνται στις βιολογικές λαϊκές είναι πιστοποιημένα και ελεγμένα, πως έχουν παραχθεί χωρίς χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων και συνθετικών λιπασμάτων. Η συνύπαρξη με προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας μόνο σύγχυση δημιουργεί, ενώ θα εμφανίζει τα βιολογικά προϊόντα ως ακριβότερα, χωρίς να γίνεται κατανοητός ο τελείως διαφορετικός τρόπος παραγωγής», λέει στην «Κ» ο κ. Μαΐστρος Καραμπάσης, πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής. Ο Σύλλογος έχει προτείνει μια μικρή, μα τόσο μεγάλης σημασίας, εκφραστική αλλαγή στο εν λόγω άρθρο: να προστεθεί πως οι αγορές παραγωγών μπορούν να είναι «με προϊόντα συμβατικής ή/και βιολογικής γεωργίας». Ενα διαζευκτικό «ή» μπορεί να σώσει τις βιολογικές αγορές, να «παντρέψει» την εμπιστοσύνη των καταναλωτών με το μεράκι και τον κόπο των βιοκαλλιεργητών.

biologikes600-1_123665_d41g42

«Δεν μπορείς να βάλεις δύο διαφορετικά πράγματα να πωλούνται δίπλα- δίπλα. Πολύ περισσότερο που εάν πωλούνται βιολογικά προϊόντα μαζί με συμβατικά, θα πρέπει να συσκευαστούν για να μην επιμολυνθούν. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι μόνο οικονομικά δυσβάσταχτο για τους βιοκαλλιεργητές, αλλά είναι έξω από τη φιλοσοφία μας», λέει στην «Κ» η κ. Χριστιάννα Φράγκου, που καλλιεργεί βιολογικά στην Ανατολική Αττική. «Εάν κάποιοι θέλουν να κλείσουν τις βιολογικές λαϊκές για να ενισχύσουν τους εμπόρους, τα σούπερ μάρκετ, όσους θέλουν να ελέγξουν την αγορά βιολογικών προϊόντων, να μας το πουν ανοικτά», λέει η κ. Φράγκου.

Η βιοκαλλιεργήτρια Χριστιάνα Φράγκου

Η βιοκαλλιεργήτρια Χριστιάνα Φράγκου

Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής έχει δύο ακόμα σημαντικές παρατηρήσεις στις υπό συζήτηση διατάξεις, οι οποίες αφορούν την ανάγκη περιφρούρησης των αγορών παραγωγών από την είσοδο μεταπρατών από το παράθυρο. Ο Σύλλογος αποφάσισε σε συνέλευσή του να καλέσει τα μέλη του, όλους τους φορείς που ασχολούνται πανελλαδικά με τη βιολογική γεωργία, τους πιστοποιητικούς οργανισμούς, αλλά και τους καταναλωτές, σε κινητοποίηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου πρέπει να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για επιθέσεις στον θεσμό», λέει ο κ. Καραμπάσης. Ας σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες δύο αγορές βιολογικών προϊόντων έκλεισαν, στον Κορυδαλλό και στην Κηφισιά, ύστερα από παρεμβάσεις που στηρίζονταν στην έλλειψη θεσμικού πλαισίου. Πριν από δύο χρόνια μάλιστα, στον δήμο Ιλίου, κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης επέβαλε εξοντωτικά πρόστιμα 5.000 ευρώ ανά βιοκαλλιεργητή, συνολικά 95.000 ευρώ!

«Οι βιοκαλλιεργητές που συμμετέχουν διπλασιάστηκαν και είναι πολλοί ακόμα που θέλουν να ενταχθούν, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή αγορές. Η προσέλευση είναι πολύ υψηλή, υπολογίζουμε πως μόνο στις 27 αγορές της Αθήνας εξυπηρετούνται 200.000–300.000 άτομα», τονίζει ο κ. Καραμπάσης.

O Πρόεδρος του ΣΥ.Β.Α.Α. Μαΐστρος Καραμπάσης

O Πρόεδρος του ΣΥ.Β.Α.Α. Μαΐστρος Καραμπάσης

Πρόκειται για ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς στη βιολογική αγορά, που αρκετοί εποφθαλμιούν. Η κυβέρνηση και η Βουλή πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να αναπτυχθούν οι αγορές βιοκαλλιεργητών με τα ποιοτικά και προσιτά χαρακτηριστικά που έχουν ή να τις οδηγήσουν στον μαρασμό και στο κλείσιμο. Είναι αυτό το «ή» που μπορεί να κάνει τη διαφορά…

πηγή: Η Καθημερινή- Έντυπη Έκδοση, 16 Απριλίου 2016

No comments.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *