Βαγγέλης Φλώρος – Τα αρώματα της γης

Βαγγέλης Φλώρος – Τα αρώματα της γης

Βαγγέλης Φλώρος – Τα αρώματα της γης

«Θερμοκηπίου;» ρωτήσαμε για τα λαχανικά. «Χωραφιού», απάντησε. «Δεν καλλιεργώ σε θερμοκήπια».

Στην καρδιά του χειμώνα, ένας πάγκος καταπράσινος, γεμάτος μυρωδικά, χόρτα και σαλάτες. Ο Βαγγέλης Φλώρος, βιοκαλλιεργητής από τον Αγιο Δημήτριο, κοντά στη Λιβαδειά, παράγει όλων των ειδών τις πρασινάδες. Ξεκίνησε τη βιολογική καλλιέργεια πριν από οκτώ χρόνια. «Είναι δύσκολα τα βιολογικά, για πολλούς λόγους. Τα χωράφια μας είναι δίπλα στα συμβατικά, και έτσι αναγκαζόμαστε το 1/3 να μην το καλλιεργούμε, για να έχουμε ένα τείχος προστασίας. Οι μετακινήσεις μας στις λαϊκές είναι πλέον πανάκριβες λόγω της βενζίνης και των διοδίων, που όλο και ακριβαίνουν. Τα καινούργια προγράμματα επιδοτήσεων έχουν εντάξει το βαμβάκι και το τριφύλλι και έχουν αφήσει έξω τα κηπευτικά και τα δέντρα. Φαίνεται σαν να μην τις θέλουν τις βιολογικές λαϊκές. Όμως εμείς θα επιμείνουμε», τονίζει ο κύριος Φλώρος.

Τον Βαγγέλη Φλώρο θα τον βρούμε στις βιολογικές λαϊκές της Κηφισιάς, του Π. Ψυχικού, του Ιλίου. T/6977 888

Τον Βαγγέλη Φλώρο θα τον βρούμε στις βιολογικές λαϊκές της Κηφισιάς, του Π. Ψυχικού, του Ιλίου. T/6977. 888.203

Στον πάγκο του βρήκαμε μαρούλια, πράσα, σέσκουλα, ρέβες, ραπανάκια, ζοχούς, φρέσκο κρεμμυδάκι, ραδίκια ιταλικά και ραδίκια πικρά (αντίδια), αλλά και μυρώνια, ρόκα, άνηθο, σέλινο. «Θερμοκηπίου;» ρωτήσαμε. «Χωραφιού», απάντησε. «Δεν καλλιεργώ σε θερμοκήπια».

Ολόφρεσκα, ολοζώντανα θα ήθελα να πω, σε παρακινούν να μαγειρέψεις για να τα χρησιμοποιήσεις. Φαντάζομαι ήδη τη χορτόπιτα με βάση τα σέσκουλα και τα άλλα χόρτα και μυρωδικά, αλλά και το χορτόζουμο από τους ζοχούς και τα ραδίκια με μια σταγόνα λεμονάκι, που το πίνεις σκέτο στην κούπα ή το χρησιμοποιείς ως «βάση» για άλλες μαγειρικές.

πηγή: Γαστρονόμος, 10 Μαρτίου 2014

No comments.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *